Photostory

Tadao Ando's Shanghai Poly Grand Theatre captured in new photographs

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
  • warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_date.inc on line 147.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Share this article with friends

Large tunnels carve through Tadao Ando's concrete and glass theatre in Shanghai, which has been documented in these new images by architecture photographer Yueqi Jazzy Li. The Poly Grand Theatre is located between two man-made waterways in Jiading district, 12 miles northwest of Shanghai's centre, and is accompanied by a housing and office tower, also designed by the Japanese architect. New York-based Yueqi Jazzy Li spent a summer day touring the building, aiming to capture its "playfulness", two years after it first opened to the public.

True to Ando's minimal style ā€“ demonstrated by projects like Church of the Light and the Naoshima Contemporary Art Museum ā€“ the theatre features a concrete structure, but here it is encased behind a glass and aluminium curtain wall. The architect also carved five large openings through the building, creating a series of public spaces that are exposed to the open air, but sheltered from rain. The tunnels are lined with aluminium, but painted to look like wood so as to contrast with the concrete. "The complex creates a sense of serenity while also achieving a level of theatrical playfulness," explained the photographer.

"Using his signature in-situ concrete, Ando creates a theatre building that offers a number of surprising spatial moments as the rectangular volume is intersected by cylindrical tunnels," he said. Two ellipse-shaped openings merge together to form a covered opening occupied by a two-story foyer, while another forms a tunnel above tiered amphitheatre seating that faces the manmade waterway in front. Appearing to cut through the top of the building, the third tunnel forms a rooftop seating area, while the fourth covers the curved concrete steps leading into the building.

Due to the summer heat, the photographer found many of these spaces empty on his visit, making it hard to guess at the activities they usually accommodate. But she did discover a few people lying down on the wooden steps. His pictures focus on the play of light and shadow that occurs in the gap between the concrete inner structure and the glass veil.

"Familiar here are the concrete walls that jut out at an angle, unfamiliar here is the [way the] concrete sits quietly behind a veil of glass curtain wall," he said."The visual effect of this unusual and somewhat gratuitous double wall helps the building take on different appearances depending on the time of the day and the angle from which one views." The self-taught architect has been in practice since 1968 was awarded the Pritzker Prize in 1995. His work is characterised by the use of raw concrete, dramatic play of natural light, and forms that follow the landscape.

Sources:

tadao-ando

Posted by Constantinos Moraitakis
Posted on March 15th, 2017
in Architecture, Interiors, Design & Tadao Ando