Photostory

Hamersley Road Residence by Studio 53

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
  • warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_date.inc on line 147.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Share this article with friends

Image Courtesy © Studio 53

The Hamersley Road Residence is the conversion of an early 1900’s Australian workers cottage to a practical, modern family residence by Studio 53. The external timberwork, moulded plaster, handmade tiles and flannel flower glass of the existing house give the home a distinct arts and crafts aesthetic.

Studio 53 wanted to optimise the space of the relatively small site through the use of pure forms such as the ‘courtyard’ and the ‘box’. To the rear of the existing home they constructed a ground floor extension that envelopes a landscaped courtyard. Building to two boundaries and focusing the new ground floor rooms into the courtyard assisted in the creation and then blurring of the boundaries between indoor and outdoor. The intent was to provide multiple spaces of differing character, to be used at different times of the day and year, some inside and some outside. The upper level addition is delineated from the existing house by taking the form of a pure yellow ‘box’ gently placed on top of the ground floor behind the gable of the existing home. The Box is then further wrapped in a perforated screen to shade and protect it from the sun.

The conception of the ‘box’ is integral to the design of this house. Internally, the box is its own zone; bedrooms, bathroom and play room for the children. Externally the box defines the character of the extension, highlighting the change from existing house to contemporary home in a sympathetic but contrasting manner. The intricately patterned and visually permeable screen envelops the box on all sides. The pattern is inspired from the floral motif of the original carpet and fireplace tiles; although given a contemporary edge. This screen provides visual richness, shade and protection to openings whilst offering opportunities for passive surveillance of the street. At night, the screen is illuminated, glows and provides a moment of joy for the neighbourhood. 

Throughout the design process, Studio 53 re-used and recycled elements of the existing home to create a story of restoration. This included recycling bricks, light fittings, and even the old laundry trough, which is now a thriving herb garden. The original tin awning on the front of the existing house was resurrected with a coat of Dulux Weathershield in ‘Happy’ to match the ‘box’.

Despite being untouched for over 90 years, the existing home was rescued and rejuvenated. The honest values of the house have been maintained, continued and extended into the new addition, to breathe life into the existing cottage and to create a “happy” and contemporary family home.

Sources:

Studio 53

Posted by Magda Tsolaki
Posted on August 15th, 2014
in Architecture, Interiors, Hamersley Road Residence & Studio 53