Photostory

Arjaan De Feyter casts a spell over a silo in Antwerp

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
  • warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_date.inc on line 147.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Share this article with friends

‘Why live in a silo if you don't respect the base form of a circle?’ asks Belgian interior architect Arjaan De Feyter, who embraced the challenge of designing an apartment located within eight old silos, converted by Axel Vervoordt Real Estate at the Kanaal development in Antwerp. Fully acquainting himself with the unconventional shape, De Feyter started ‘casco’, or from scratch, with the industrial space – exposed concrete floors, concrete plaster walls and brick structure – occupying the third floor in the block across four of the silos.

The original space was connected as a long corridor, but De Feyter re-circulated the space to create more of a domestic environment, redirecting the dweller into a more natural flow. With the aim of keeping interventions minimal, he added just two walls into the space. ‘We kept on puzzling, abstracting, and trying to find the right balance between functionality, space and concept. We just kept on questioning ourselves.’

De Feyter is familiar with the site where his office is located and has a long term relationship with the client – a couple with grown up children who had recently fled their family nest. When they visited him at the office, he showed them the property and three days later they had snapped it up – in celebration of their new freedom. Consequently, the design process became very personal and the clients accompanied De Feyter to craft workshops and studios in search of the right materials. ‘It's a process where we like to make our clients part of,’ says De Feyter: ‘Each material has a kind of memory now for them.’
Inspired by the site itself, and the Moroccan roots of the couple, De Feyter achieved a sense of industrial serenity through his bespoke design, by paying careful attention to texture, surface and material.

The walls are treated with a neutral mineral painting technique: ‘We've been searching a long time for the right 'brute' painting technique, which still felt cosy. This was made possible with the right craftsmanship – in this case, Texture Painting from Turnhout, Belgium.’ Similarly, the floor surfaces were installed by Texture Painting with a microtopping surface treatment, and De Feyter designed brass details in the floor seams.
Moving smoothly from the kitchen, to the living room, to the study, to the bedroom, materials repeat themselves in new manifestations, creating a visual continuum in sync with the circular shape of the silo.

Sources:

arjaandefeyter

Posted by Constantinos Moraitakis
Posted on July 20th, 2017
in Architecture, Interiors & Arjaan De Feyter